SUREbusiness biedt haar deelnemers zonder extra kosten het gebruik van de Risicoscan aan. Maar wat is de Risicoscan nu eigenlijk? We stelden onafhankelijk financieel adviseur Alex Eikelenboom van Eikelenboom Assurantiën een aantal vragen.
Wie is Alex Eikelenboom?
Alex Eikelenboom is een verzekeringsadviseur zoals er in Nederland duizenden zijn. “Mijn vader was zelfstandig adviseur. Als ik uit school kwam maakte ik mijn huiswerk op zijn kantoor.” In 1996 is Alex in dienst getreden en in 2014 heeft hij het kantoor overgenomen: “wij werken met twee mensen op kantoor en hebben inmiddels een interessante portefeuille particulieren en zakelijke relaties opgebouwd.”
Wat is de Risicoscan?
“De Risicoscan is een softwareprogramma dat helpt om bij een onderneming snel een inventarisatie te maken van de meeste relevante risico’s die aanwezig kunnen zijn. Het programma stelt vragen in een logische volgorde, het geeft per vraag verzekeringstechnische informatie. Het antwoord op deze vragen is belangrijk voor mijn advies.”
Gebruik je de Risicoscan vaak?
“Ja, bijna wekelijks. Bij een nieuwe relatie is alles en iedereen nieuw. Je krijgt een hoop nieuwe indrukken. Daarnaast probeer je ook de klant beter te leren kennen. Wanneer je dan als adviseur door een, voor mij, nieuw bedrijfspand loopt kun je met alle nieuwe indrukken en afleidingen heel gemakkelijk net dat ene aspect over het hoofd zien. De Risicoscan helpt me bij de les te blijven. De klanten krijgen vervolgens een mooi en vooral praktisch rapport waarin de situatie van hun bedrijf staan beschreven.”
Helpt het rapport jou?
“Ja. Op de eerste plaats zie ik de Risicoscan vooral als een hulpmiddel die mij helpt goed te adviseren. Maar tegelijkertijd ervaar ik ook enige bescherming. Ieder jaar gebruik ik de Risicoscan in het kader van onderhoud. Ik had onlangs een klant die in 2019 en 2020 nadrukkelijk geen cyberrisicoverzekering wilde. Dat staat dan keurig op papier. Toen er recentelijk een incident was, was ik toch blij dat hierover geen discussie kon ontstaan.”
Jouw vak is maatwerk, toch? Is zo’n algemene scan dan wel goed te gebruiken?
“Zeker! Maar je vertrekt altijd vanuit een basis. Ben ik bijvoorbeeld bij een bedrijf dat goederen importeert, dan is het altijd belangrijk te weten of er ook import plaatsvindt van buiten de EER. Het is niet zo dat je door het invullen van de Risicoscan gelijk klaar bent, maar het geeft wel een mooie en handige basis van waaruit je verder kunt gaan. Daarbij kan elke gebruiker zijn eigen aandachtspunten toevoegen. In mijn geval heb ik bijvoorbeeld ook vragen toegevoegd over drones en e-bikes die bedrijfsmatig worden gebruikt. Daarmee wordt de Risicoscan een levend hulpmiddel maar ook uniek voor mijn kantoor en mijn relaties."
Wat is je advies aan jouw vakgenoten?
“Zakelijk schade is een fantastisch vak! Vakmensen, zowel bij aanbieders als bij kantoren, worden schaars. Zorg dat je goed blijft in je vak en blijf studeren. Maar maak daarbij ook gebruik van handige en praktische tools zoals de Risicoscan. Daardoor blijft jouw vak niet alleen mooi, maar ook bedrijfseconomisch interessant.”