Bezorgen zonder risico's

Veel horecaondernemers besluiten niet bij de pakken neer te zitten, maar tijdelijk maaltijden te gaan bezorgen. Daarnaast gaan retailers zoals bakkers, slagers en eigenaars van delicatessenzaken over op bezorgen. Voor hen een lichtpuntje in deze duisternis en bovendien voor veel mensen in quarantaine. Maar daarmee loop je wel nieuwe risico’s. Op onverzekerde schade zit je nu niet te wachten.

Als de bezorger onderweg met de fiets valt en zich daarbij ernstig verwondt, kan hij zijn werkgever hiervoor aansprakelijk stellen. Ook als hij daarbij materiële schade veroorzaakt, kan de werkgever daarvoor aansprakelijk worden gesteld. Als de zaak onder normale omstandigheden niet bezorgt, biedt de AVB (aansprakelijkheidsverzekering) hier zeer waarschijnlijk geen dekking voor. Voor schade van bezorgers op een scooter, brommer of auto is er een WEGAM-verzekering nodig (WEGAM staat voor: werkgeversaansprakelijkheid voor bestuurders van motorrijtuigen).

We hebben dit vraagstuk bij meerdere verzekeraars neergelegd en inmiddels van diverse verzekeringsmaatschappijen een reactie ontvangen; ze willen horecaklanten die voorheen niet bezorgden, tijdelijk kosteloos een aanvullende dekking aan te bieden, zodat ze wél verzekerd zijn als hun medewerkers tijdens bezorgen een ongeluk krijgen.

Belangrijk om te weten is dat verschillende maatschappijen hun eigen beleid erop nahouden als het gaat om dekking op een WEGAS / WEGAM of SVW. Op SUREnet hebben we een Q&A geplaatst waar je op moet letten. Per verzekeraar hebben we gekeken naar de gewijzigde activiteiten. Let wel op: Sommige verzekeraars hanteren een meldingsplicht als de activiteiten wijzigen.

Meer informatie? Neem contact op met Reginald, Jackeline of Bob van team Aansprakelijkheid.