Nederland, recyclingland

De circulaire economie is hot and happening. Naast de “ouderwetse” recyclingbedrijven zijn er in Nederland vele innovatieve initiatieven om afval en afgeschreven materialen herbruikbaar te maken. 

Zo las ik deze week in het Noordhollands Dagblad een artikel over de problematiek van de recycling van afgeschreven windmolens. Deze bron van duurzame energie zorgt inmiddels in Europa tot een afvalproductie van 4 miljard kilo per jaar. En hoe gek het ook klinkt, dit wordt onder de grond gestopt om er vanaf te komen. De belangrijkste reden hiervan is dat het heel moeilijk is om de windmolenbladen op een veilige en milieuvriendelijke manier te verkleinen tot een grondstof voor andere toepassingen.  

Maar in ons innovatieve landje gaan we dit soort uitdagingen toch graag aan. In Drenthe wordt inmiddels veel geld en energie gestoken in het opzetten van een proeffabriek voor het ontmantelen en recyclen van windmolens. En in Noord-Holland is er vanuit de Rabobank een initiatief om samen met bedrijven en overheden dit probleem aan te pakken. Met ondernemerschap, technische kennis en nuchterheid zit het wel goed in Nederland. Dus als er één land geschikt is om de uitdagingen van de circulaire economie te overwinnen dan zijn wij het wel! 

Ik zou graag zien dat deze houding ook geldt voor het verzekeren van bedrijven in de circulaire economie. Op een enkele uitzondering na willen verzekeraars zich nog steeds niet wagen aan iets dat op recycling lijkt of doen ze alleen aan de welbekende cherry picking. Wel wordt er veel gepraat over het verzekeren van recycling, want dan kan voor de beeldvorming tenminste gezegd worden dat ze ermee bezig zijn. Daar moet echt verandering in komen. De recycling branche heeft vanuit het verleden geen positief schadebeeld. Maar met de kennis van nu over preventie en de geschetste maatschappelijke ontwikkelingen kan je gewoon niet achterblijven als verzekeraar! Want de financiering van de proeffabriek voor recycling van windmolens komt alleen rond als deze fabriek verzekerd kan worden. Kortom, verzekeraars hebben een cruciale rol in de ontwikkeling van de circulaire economie. 

Bij SUREbusiness blijven we dit op de agenda zetten bij verzekeraars en hebben we met Coen de Smidt een recycling specialist in huis. Dus mocht je een bedrijf in de circulaire sector verzekerd willen krijgen of houden, meld je vooral bij ons want wij gaan de uitdaging graag aan!