In onze vorige nieuwsbrief was verzekeraar Chubb aan het woord over de cyberverzekering. Deze keer hebben we Arag uitgenodigd om iets te vertellen over de zakelijke rechtsbijstandverzekering.

Waarom een rechtsbijstandverzekering adviseren? De top 5 zakelijke geschillen!

Maar liefst 49% van de gezinnen heeft gekozen voor een rechtsbijstandverzekering. Voor bedrijven ligt dat percentage heel anders. Daar geldt dat slechts 1 op de 5 heeft gekozen voor een rechtsbijstandverzekering. Voor klein MKB-bedrijven (2 tot 9 werknemers) ligt dat iets hoger op 33%, bij ZZP’ers is dat maar 17%. Hoe dat komt? Ondernemers onderschatten vaak de juridische risico’s die zij lopen. Dat blijkt uit onderzoek dat ARAG in 2020 liet doen. https://www.arag.nl/medien/pdf/arag_trendocument_a4_wt_rgb_online_pages.pdf

Logo Arag

Niet bij alle juridische geschillen gaat het om hoge kostenposten, maar vrijwel alle ondernemers krijgen over een periode van vijf jaar te maken met minimaal één juridisch geschil. Wat voor geschillen dat dan zijn? ARAG heeft een top 5 samengesteld van de zakelijke rechtsgebieden met de meest ingediende verzoeken om juridische bijstand.

Top 5 zakelijke geschillen

In welk rechtsgebied kwamen in 2020 bij ARAG de meeste zakelijke geschillen voor?  

  1. Contractenrecht

Onder contractenrecht vallen contractuele geschillen. Ruim een derde van alle zakelijke geschillen gaat over contractafspraken. Daarmee staat contractenrecht met stip op nummer 1 in deze zakelijke top 5.

Wanneer we het hebben over contractuele zakelijke geschillen, is daarbinnen de top 3:

  1. Incassozaken
  2. Overeenkomsten tussen bedrijven onderling (duurovereenkomst)
  3. Aanneming van werk (van klein schilderwerk tot grote verbouwingen)

  4. Arbeidsrecht

Binnen het arbeidsrecht zien we geschillen die te maken hebben met het arbeidscontract en het beëindigen van een contract. Bij de contractuele geschillen ligt het zwaartepunt op zaken over re-integratieproblemen (zieke werknemer) en loonvordering. Bij geschillen waarbij een dienstverband wordt of is beëindigd, hebben zaken betrekking op de vaststellingsovereenkomst (VSO) en de VSO tijdens ziekte en ontslag op staande voet. Hier zien we dat het heel belangrijk is dat ARAG preventief advies kan geven over de te nemen stappen. Zo kunnen we de risico’s die een werkgever loopt (bijvoorbeeld bij ontslag op staande voet) beperken.

  1. Verkeersrecht

Verkeerszaken hebben vooral betrekking op geschillen die ontstaan na een aanrijding en op letselschades.

  1. Huurrecht

Dit zijn geschillen die te maken hebben met de bedrijfsruimte. Denk hierbij aan opzegging van de huur maar ook over gebreken, onderhoud en renovatie van het pand. In ruim 30% van deze geschillen betreft het een winkelbedrijfsruimte.

  1. Bestuursrecht

Deze zaken gaan over geschillen rondom de ruimtelijke ordening, zoals bestemmingsplannen, handhaving en bouwvergunningen.

Toegang tot het recht
ARAG biedt ondernemers juridische hulp. Toegang tot het recht voor iedereen, mogelijk gemaakt via onze verschillende verzekeringsoplossingen. Kijk op https://www.arag.nl/zakelijk/ hoe ARAG uw zakelijke klanten verder helpt.

Heb je nog vragen?
Als je nog vragen hebt, neem dan gerust contact met ons op! Dit kan via telefoonnummer 072 - 30 35 9930 of stuur een e-mail naar aansprakelijkheid@surebusiness.nl. We helpen je graag verder.