Hoe vind je de juiste SBI code?

Het vinden van de juiste SBI code bij een aansprakelijkheidsverzekering kan soms een behoorlijke uitdaging zijn. Het komt dan ook regelmatig voor dat er een verzoek voor een maatwerkofferte of aanvraag wordt ontvangen, waar achteraf wordt geconcludeerd dat het geen maatwerkofferte is. Of dat de aanvraag niet passend is. Omdat bekend is hoe lastig het is om een juiste SBI code te vinden, brengen we dit graag nog een keer bij jullie onder de aandacht.

Maar hoe pak je dat nu aan?

Een goed hulpmiddel is het gebruik van de website sbi.cbs.nl. Op de website kun je via de keuze “op basis van vrije keus” de juiste SBI code vinden. Voer een trefwoord in en je komt bij de SBI codes die het dichtste bij de daadwerkelijke activiteiten van het bedrijf komen. Je moet dan nog wel een keuze maken uit diverse codes.

Per code staat een uitleg welke activiteiten er onder vallen.

Het is bij de keuze van belang dat de zwaarste activiteit wordt gekozen. Dus als je weet dat een groothandel in sanitair ook installatiewerkzaamheden verricht, dan kies je voor installatie van sanitair. De groothandel nemen we mee in de dekking.

Waar moet je op letten bij de keuze van een SBI code?

Regelmatig wordt de SBI code gekozen die op de inschrijving van de Kamer van Koophandel staat vermeld. Dat is niet altijd de juiste keuze. Dit komt omdat de SBI code op de inschrijving van de Kamer van Koophandel niet altijd de werkelijke werkzaamheden van een bedrijf weergeeft. Je krijgt dan een offerte/aanvraag waar de verkeerde premie en condities op staan. En dat geeft een hoop gedoe achteraf. Als een bedrijf meerdere activiteiten heeft, kies dan altijd voor het zwaarste risico.

Tip: gebruik geen codes die niets zeggen over de werkzaamheden van een bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan Financiële holding, natuurbehoud of monumentenzorg. Het zijn bestaande SBI codes. Maar het zegt niets over de feitelijke werkzaamheden.

Je hebt de SBI code gevonden. Wat nu?

Als je de juiste SBI code hebt gevonden kun je deze code bij de dekking voor aansprakelijkheid invoeren. In SUREnet is een groot aantal SBI codes gekoppeld aan een tarief. In het premie overzicht staat per maatschappij een premie genoemd met de daarbij behorende condities. Staat er geen premie? Dan betekent dit dat er, óf geen mogelijkheden zijn binnen onze volmacht, óf dat je een maatwerkofferte kan aanvragen.

Een maatwerkofferte kun je aanvragen via de rode knop bij het premie-overzicht.

Het lukt je niet om de juiste code te vinden

Als het je niet lukt de juiste SBI code te vinden, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag. Of kijk dit filmpje voor een uitleg over het zoeken van de juiste SBI code.