Het vinden van de juiste SBI code

Het vinden van de juiste SBI code bij een aansprakelijkheidsverzekering kan soms een behoorlijke uitdaging zijn. Het komt dan ook geregeld voor dat we een verzoek voor een maatwerkofferte of aanvraag krijgen, waar we achteraf concluderen dat het geen maatwerkofferte was. Of dat de aanvraag niet passend is. Dit brengt onnodig wachttijd voor de adviseur met zich mee.

Maar hoe pak je dat nu aan?
We maken zelf, als hulpmiddel, gebruik van de website sbi.cbs.nl

Op de website kun je via de keuze “op basis van vrije keus” de juiste SBI code vinden. Voer een trefwoord in en je komt bij de SBI codes die het dichtste bij de daadwerkelijke activiteiten van het bedrijf komen. Je moet dan nog wel een keuze maken uit diverse codes.

Per code vind je een uitleg welke activiteiten er onder vallen.

Het is bij de keuze van belang dat de zwaarste activiteit wordt gekozen. Dus, als je weet dat een groothandel in sanitair ook installatiewerkzaamheden verricht, dan kies je voor installatie van sanitair. De groothandel nemen we mee in de dekking.

Waar moet ik op letten bij de keuze van een SBI code?
We zien vrij geregeld dat de SBI code wordt gekozen die op de inschrijving van de Kamer van Koophandel staat vermeld.

Dat is soms niet de goede keuze. Dit komt omdat de SBI code op de inschrijving van de Kamer van Koophandel niet altijd de werkelijke werkzaamheden van een bedrijf weergeeft. Je krijgt dan een offerte/aanvraag waar de verkeerde premie en condities op staan. En dat geeft een hoop gedoe achteraf.

Tip: gebruik geen codes die niets zeggen over de werkzaamheden van een bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan Financiële holding, natuurbehoud of monumentenzorg. Het zijn bestaande SBI codes. Maar het zegt niets over de feitelijke werkzaamheden.

Ik heb de SBI code gevonden. Wat nu?

Als je de juiste SBI code hebt gevonden dan kun je deze code bij de dekking voor aansprakelijkheid invoeren. We hebben in SUREnet een groot aantal SBI codes gekoppeld aan een tarief.

In het premie overzicht staat dan per maatschappij een premie genoemd met de daarbij behorende condities.

Staat er geen premie? Dan betekent dit dat er óf geen mogelijkheden zijn binnen onze volmacht, óf dat je een maatwerkofferte kunt aanvragen. Maar vergeet ook niet naar de uitsluitingen-lijst te kijken die je kunt vinden in SUREnet. Deze lijst vind je in het rode vlak als je de offerte opvraagt.

Een maatwerkofferte kun je aanvragen via de rode knop bij het premie-overzicht.

Het lukt me niet om de juiste code te vinden?
Als het je niet lukt de juiste SBI code te vinden, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag!